Mellemørebetændelse hos børn

Af: Lars Holme Nielsen, speciallæge

Hvad er mellemørebetændelse?

Næst efter forkølelse er akut mellemørebetændelse den mest almindelige infektionssygdom hos børn. Infektionen skyldes ofte virus, men kan også komme af bakterier.

De almindeligste symptomer er:

  • Ondt i øret (skyldes væske i mellemøret, som giver øget tryk og dermed pres på trommehinden)
  • Feber
  • Uro
  • Forbigående nedsat hørelse
  • Generelt dårlig form
  • Væske, som løber fra barnets øre, hvis der er gået hul på trommehinden

Alle symptomerne behøver ikke at være til stede samtidig.

Er behandling med antibiotika nødvendig?

Mellemørebetændelse gør ondt, men hos de allerfleste går sygdommen over af sig selv. Smerterne går normalt over efter 24 timer. Antibiotika hjælper ikke på smerterne, og i de allerfleste tilfælde bliver barnet heller ikke hurtigere rask. Antibiotika kan desuden give ekstra gener for det syge barn, for eksempel diaré og opkast. Hos børn over et år anbefales det derfor at se situationen an i 2-3 dage.

Hvis smerterne ikke aftager i løbet af 2-3 dage eller hvis der løber væske fra barnets øre i mere end 24 timer, bør du på ny tage kontakt til lægen. Du skal også tage kontakt til læge, hvis barnet bliver sløvt, ikke drikker eller hvis feberen blive ved med at stige. Efterkontrol: barnet bør følges op med kontrol hos egen læge efter 8 uger.

Sådan kan du hjælpe dit barn

Det vigtigste er at lindre barnets ubehag, mens kroppen selv tager hånd om infektionen.

  • Giv barnet smertestillende (for eksempel paracetamol eller ibumetin 2-3 gange dagligt). Hvis barnet har feber, virker dette også febernedsættende.
  • Det kan hjælpe at lade barnet ligge med hovedet højt eller sidde oprejst. Herved mindskes trykket i øret, og det gør mindre ondt. Det kan være en god idé at hæve hovedenden af sengen med noget hårdt (for eksempel bøger), ud over puder.
  • Giv næsedråber. Dette letter passagen fra næsen til svælget, sådan at trykket i øret bliver mindre.

Barnet kan komme i daginstitutionen, når det ikke kræver særlig pasning.

Antibiotikabrug hos børn

Antibiotika er en vigtig og effektiv medicin til behandling af infektioner, som skyldes bakterier. Forkert brug af antibiotika kan føre til udvikling af resistente bakterier. Dette betyder, at antibiotikabehandling ikke længere har effekt på disse bakterier.

Hvad betyder antibiotikaresistens for behandling af almindelige luftvejsinfektioner hos børn?

Antibiotika-resistente bakterier er et stigende problem. Uden for sygehuse bruges meget antibiotika til behandling af luftvejsinfektioner, specielt hos børn. For at beholde antibiotika som effektiv medicin, er det vigtigt at begrænse fejlagtig brug af antibiotika ved behandling af sådanne infektioner.

Er du i tvivl, om dit barn har en infektion, som skal behandles med antibiotika eller andre lægemidler, skal du tage kontakt til din læge. Lægen vil også bidrage med råd om, hvordan du bedst kan lindre barnets gener til infektionen går over.

Antibiotika virker ikke på virus

Antibiotika virker ikke på virus. Virus er årsagen til de fleste halsbetændelser, ørebetændelser og bihulebetændelser og alle forkølelser. Kroppen bekæmper normalt disse virusinfektioner på egen hånd. Antibiotika har ingen effekt på virus og fører heller ikke til lindring af barnets gener.

Også mange bakterielle infektioner går over af sig selv uden brug af antibiotika. Ved de fleste infektioner anbefales det at se situationen an i 2-3 dage.

Når antibiotika er nødvendigt

Når lægen har vurderet, at barnet har en infektion, som skal behandles med antibiotika, er det vigtigt at hele kuren gennemføres, sådan som lægen har ordineret. Hvis barnet ikke fuldfører antibiotikakuren, vil kun nogen af bakterierne udryddes. De mere modstandsdygtige vil kunne overleve, formere sig og blive til flere.